CELEBRAREA ZILEI INTERNAŢIONALE A CARITĂŢII. Importanţa carităţii pentru dezvoltarea unei societăţi moderne


Click pentru marire

Click pentru marire

În decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a desemnat, prin adoptarea unei rezoluţii, ca „Ziua Internaţională a Carităţii” să fie celebrată în fiecare an la 5 septembrie. Fundaţia RoSmile salută, încurajează şi sprijină actele de caritate, acestea fiind o parte importantă din misiunea şi scopul organizaţiei. RoSmile, fundaţie cu tradiţie din anul 1999, şi-a dedicat o mare parte din proiectele desfăşurate pentru ajutarea celor defavorizaţi şi pentru promovarea filantropiei.

Ziua Internaţională a Carităţii” se va celebra pentru prima dată la nivel mondial la 5 septembrie 2013 şi reprezintă un moment important în istoria umanităţii, ajutând la conştientizarea cu privire la importanţa de a oferi, sau a dona benevol lucruri şi bunuri celor mai puţin norocoşi.

Caritatea este o formă de satisfacţie personală, sau mai bine spus binecuvântarea pe care o simţi când îi ajuţi pe cei aflaţi la nevoie. Există percepţia greşită că actele de caritate sunt strâns legate de bani, dar uneori o donaţie poate fi un simplu gest care să schimbe ziua cuiva. Până la urmă este vorba de sentimentul pe care îl ai la sfârşitul zilei ştiind că ai adus zâmbetul pe chipul cuiva care avea nevoie”, a precizat domnul Radu Tudor, vicepreşedintele RoSmile.

Actele de caritate, precum şi voluntariatul, asigură bunul mers al unei societăţi, creionând o societate civilizată şi modernă. Caritatea poate atenua cele mai grave efecte ale crizelor umanitare, completează serviciile publice în sănătate, educație și de protecție a copilului, asistând la dezvoltarea culturii, științei, sportului, protejarea patrimoniului cultural și natural. Acestea sunt printre cele mai relevante argumente aduse în sprijinirea unei zile internaţionale pentru gesturile frumoase pe care oamenii le fac.

Noi, cei de la Fundaţia RoSmile, ne-am propus să facem acte de caritate cât mai des, să strângem donaţii şi să le redirecţionăm către cei aflaţi la nevoie. Filozofia noastră este că un gest, o jucărie, o hăinuţă sau chiar un sprijin financiar nu trebuie să vina doar în perioada sărbătorilor, ci de fiecare dată când este posibil să ajuţi”, a continuat vicepreşedintele fundaţiei.

La 17 decembrie 2012, la inițiativa Ungariei, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin consens pentru a desemna 5 septembrie drept Ziua Internațională de Caritate.

Ziua de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora trecerea la cele veșnice a Maicii Tereza de Calcuta, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 “pentru activitatea întreprinsă în lupta de a depăși starea de sărăcie și suferință, care constituie, de asemenea, o amenințare la adresa pacii”.

La adoptarea rezoluției se reafirmă rolul carităţii în promovarea păcii și în promovarea principiilor universale ale demnității umane și solidarităţii. Rezoluția a fost co-sponsorizată de către 44 de state membre ale ONU, printre care şi România.

RoSmile este o fundaţie românească infiintata în aprilie 1999 si incepând cu noiembrie 2012 si-a intensificat actiunile, şi scopul, obiectivele şi directia de actiune a fundatiei pentru a-i ajuta pe cei defavorizati si pentru a sprijini tinerii şi copiii, fundaţia RoSmile urmărind strângerea de fonduri de la organizaţiile guvenamentale şi nonguvernamentale, cu scopul organizării de activităţi şi programe pentru sprijinirea financiară şi consilierea celor ce au nevoie de o mână de ajutor, conceperea, organizarea şi desfăşurarea unor activităţi cu caracter social, cultural şi educativ pentru tineret. Totodata urmareste prin proiectele ce le desfasoara integrarea socială şi reconversia profesională a tinerilor printr-o colaborare transfrontaliera în domeniile sociale, culturale si educative.

Fundatia RoSmile işi propune elaborarea, organizarea şi desfasurarea de programe pentru dezvoltarea comunităţilor locale în toate sectoarele – economic, social, cultural, educativ, sportiv, de tineret si mediu – prin integrarea şi conlucrarea celor trei domenii, respectiv dezvoltarea economică, protecţia socială şi protecţia mediului.

Leave a Reply